Коментар на водещия на 120 минути по Бтв Светослав Иванов Посещението

...
Коментар на водещия на 120 минути по Бтв Светослав Иванов Посещението
Коментари Харесай

Светослав Иванов: Религия и дипломация

Коментар на водещия на " 120 минути " по Бтв Светослав Иванов 

Посещението на папа Франциск в България има доста по-голяма стойност от протолните фрагменти, които ще обиколят планетата

Само след 2 седмици, въпреки и за малко, нашата столица ще се трансформира в център на света. Посещението на папа Франциск в България има доста по-голяма стойност от протолните фрагменти, които ще обиколят планетата.



Встрани от всичко, в София ще кацне един доста мощен и сръчен посланик. Не инцидентно, преди да отпътува, шест българчета от разнообразни вероизповедания ще възпламенят шест факли в пространството сред правослата " Света Неделя ", католическия храм " Свети Йосиф ", синагогата и джамията. Този акт ще е знак на превъзходството на светлината и мира над мрака и насилието.

Ние всички се гордеем с нашата приемливост и всички се гордеем с това малко пространство, символизиращо мира в центъра на нашата столица. Всички би трябвало да се гордеем и с българските католици, имащи значима роля в общата ни историческа памет. И освен поради Чипровското възстание от 1688 година, историята на Петър Богдан Бакшев, написана 100 години преди Паисиевата, освен поради концепцията за обединяване на източната и западната черква пред общата османска опасност или унията на цар Калоян с римския папа. Но и поради посланията, които през днешния ден са по-важни от всеки път – че би трябвало да търсим обединяване.

Особено в днешния ден, когато разединението е просмукало даже ежедневните ни страсти. Особено в днешния свят, когато единствено преди часове фанатици взривиха църкви в Шри Ланка и убиха над 150 души, окървявайки техния Великден.

В този смисъл, идването на папа Франциск в София несъмнено е събитието на годината. То демонстрира, че България не е външна страна или просто място за среща сред западната и източната цивилизация. България е доста повече – страна, запазила своята религия, с народ, който въпреки и разграничен на думи, постоянно е уважавал другия и му е протягал ръка, когато това се е налагало.

Да, ние сме православни християни, които имат свои католически братя, мюсюлмани, евреи. Ние сме едно семейство и живеем дружно. Какво по-хубаво? Именно по тази причина нямам доверие в обществено заявения отвод на Светия синод да взе участие под каквато и да е форма в деянията на папата на българска земя.

Това толкоз мощно обърква хората, че някои даже започнаха да спорят, че православни и католици вярвали в " разнообразни богове ". Назряха полемики кои били повече християни... Въпреки хилядолетната история на тези разногласия, в случай че се вслушаме в нашия личен интуиция, ще осъзнаем, че разграничителните линии са нещо доста изкуствено и въобще не са нужни.

А и в последна сметка Христос приказва за „ брата ни ” и „ близък ни ”, а не за Вселенски събори. И с разделянето разпъваме Онзи, който през днешния ден влиза в Ерусалим под възгласите " Осанна ".

България посреща своя безценен посетител. България посреща един добър човек, който с всяко деяние демонстрира, че не е изгубил човешкото в себе си и би трябвало да го създадем гостоприемно и с почитание. И съм сигурен, че тъкмо това ще се случи.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР